Dýňový koláč s vlašskými ořechy

Obrázek

Dýňový koláč s vlašskými ořechy

Postup

1 Omyjeme dýni hokkaido, rozkrojíme a zbavíme ji vnitřních semínek. Slupku neloupeme. Nakrájíme ji na menší kousky, aby se nám rychleji uvařila. Uvaříme s trochou vody do změknutí na konzistenci pyré. Dýni můžete poté pro hladší konzistenci rozmixovat.
2 Uvařenou dýni smícháme s perníkovým kořením a muškátovým ořechem. Mezi tím si zahřejeme troubu na 200 °C a připravíme si formu vystlanou papírem na pečení.
3 Vyšleháme vajíčka s cukrem, uvařeným dýňovým pyré a moukou. Mícháme do jemné krémové konzistence a vlijeme do formy. Pečeme na 200 °C 15 minut, poté ztlumíme teplotu na 175 ° C a pečeme dalších 40 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.
4 Vlašské ořechy si nalámeme na menší kousky, můžeme přidat i další oblíbené oříšky, třeba lískové Lískové ořechy natural - loupané | Čerstvé ořechy, semínka a sušené ovoce | Plodyslunce.cz nebo pekanové Pekanové ořechy natural - mini | Čerstvé ořechy, semínka a sušené ovoce | Plodyslunce.cz . Nasypeme oříšky na pánev, přidáme med, třtinový cukr a na mírném ohni promícháme. Jakmile se oříšky začnou obalovat medem a jemně karamelizovat, rozprostřeme na upečený koláč.
5 Koláč necháme odpočinout - snad to zvládnete :)

Ingredience

  • Ingredience
  • Těsto koláče
  • 1 ks dýně Hokkaido
  • 200 g hladké mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 3 ks vajec
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce mleté skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky perníkového koření
  • Horní vrstva koláče
  • 150 g vlašských ořechů
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce třtinového cukru

Informace

  • Počet porcí 4
  • Doba přípravy 30 min
  • Doba vaření 45 min

TIP

TIP: A jako třešničku na dortu - koláč podáváme se šlehačkou posypanou skořící.

Koupíte u nás