
Mazanec na velikonoce z nopálové mouky jako zdravější alternativa ke klasickému z mouky pšeničné.
Jak upéct zdravější Velikonoční mazanec z nopálové mouky
1) Namočíme si rozinky do rumu a necháme 30 minut uležet.
2) Do ¼ hrnku nalejeme vlažné mléko, přidáme droždí, trochu cukru a necháme vzejít kvásek.
3) Do mísy smícháme všechny suché ingredince, přidáme rozinky, máslo, vejce a nakonec kvásek.
4) Ingredince smícháme do lepkavého těsta, nalejeme těsto do formy a pečeme na 180 stupňů cca 45 minut.
Na kráse mazanec z nopálové mouky sice nepobral, ale chuť je naprosto vynikající!
Ingredience
- 1/2 ks prášek do pečiva
- 1 hrnek nopálové mouky
- 1 hrnek jakékoli bezlepkové mouky
- 35 g droždí
- 1/2 hrnku tři
- 3 ks vajec
- trochu mléka
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- špetka skořice
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- 30 g rozinek
- 25 g mandlí (plátky)
- 2 pl rumu
Informace
- Počet porcí 4
- Doba přípravy 40 min
- Doba vaření 45 min
Proč si upéct Velikonočního beránka
Mazanec z nopálové mouky je výborná alternativa ke klasickému mazanci z pšeničné mouky. Nopálová mouka je vyrobena z kořene rostliny zvané nopál (Opuntia ficus-indica) a má mnoho pozitivních vlastností, které ji dělají atraktivní pro zdravější a vyváženou stravu.
Zde je několik vlastností nopálové mouky:
-
Obsahuje mnoho vlákniny - Nopálová mouka obsahuje vysoké množství vlákniny, která podporuje zdravou funkci trávicího traktu a pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi stabilní.
-
Nízký obsah sacharidů - Nopálová mouka má nižší obsah sacharidů než klasická pšeničná mouka, což ji dělá vhodnou pro lidi, kteří se snaží snížit svůj příjem sacharidů.
-
Bezlepková - Nopálová mouka je bezlepková, což ji dělá vhodnou pro lidi s celiakií nebo s citlivostí na lepek.
-
Obsahuje minerály a vitamíny - Nopálová mouka obsahuje mnoho důležitých minerálů a vitamínů, jako jsou například hořčík, železo a vitamín C.
-
Má nízký glykemický index - Nopálová mouka má nízký glykemický index, což znamená, že se cukr z ní uvolňuje pomaleji a hladina cukru v krvi zůstává stabilní.
Příprava mazance z nopálové mouky je velmi jednoduchá. Můžete použít klasický recept na mazanec a nahradit část pšeničné mouky nopálovou moukou. Výsledkem bude mazanec s jemnou a lehkou konzistencí a zároveň s mnoha zdravotními výhodami.