
Už jste ochutnali dezert ze špenátu? Pokud ne, máte jedinečnou šanci vyzkoušet recept na mechové řezy/dort, který si okamžitě zamilujete.
Skvělé mechové řezy jako z pohádky
1) Troubu si rozehřejeme na 180 °C a připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
2) Špenát společně s olejem rozmixujeme úplně do hladka v mixéru.
3) Vajíčka s cukrem vyšlehejte do pěny, ta by měla být pevná a nadýchaná jako na piškot.
4) K vajíčkům pomalu přilévejte špenát, promíchejte. Nakonec stěrkou jemně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
5) Pečeme 30 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí nebo na omak zda je korpus upečený. Po upečení necháme korpus schládnout.
6) Mascarpone, šlehačku, vanilkovou esenci a cukr co nejdůkladněji vyšleháme do tuhé konzistence.
7) Nakrájíme si čerstvé jahody na tenké plátky.
8) Zcela vychladlý korpus rozkrojíme na dva pláty a ořízneme okraje, aby byly hezky rovné. Odřezky nevyhazujeme, ale rozdrobíme a použijeme jako mechovou posypku na řezy.
9) Na spodní korpus rovnoměrně rozetřeme připravený krém, malou část si necháme na zdobení.
10) Na rozetřený krém rozprostřeme plátky jahod a opatrně přikryjeme druhým plátem korpusu. Horní čas korpusu namažeme tenkou vrstvou zbylého krému a posypeme připravenými mechovými drobečky.
11) Necháme v lednici chvíli odpočinout.
Ingredience
- 230 g slunečnicového oleje
- 330 g čerstvého špenátu
- 130 g žloutků (cca ze 7 vajíček střední velikosti)
- 270 g cukru krystal
- špetka soli
- 30 g prášku do pečiva
- 530 g polohrubé mouky
- 230 g bílků (zbylé bílky ze 7 vajíček)
- Krém
- 400 g mascarpone
- 200 ml smetany
- dle chuti mletý (třtinový) cukr
- dle chuti vanilková esence
- čerstvé ovoce nebo marmeláda na potření korpusu
Informace
- Počet porcí 1
- Doba přípravy 40 min
- Doba vaření 30 min
TIP: Řezy lze upéct také jako dort. Mechový dort určitě potěší každého oslavence.