Obrácený koláč s citrusy

Obrázek

Další vynikající koláč pro zdravější mlsání. Stojí za to ho určitě vyzkoušet.



Citrusový koláč

1) Rozehřejte troubu na 180 °C.
2) Formu (nejlépe tu s odnímatelným okrajem) vyložíme pečícím papírem.
3) 2 - 3 citrusy si nakrájíme na kolečka, 1 až 1,5 cm tlustá, opatrně oloupejte, a vyskládejte na dno dortové formy.
4) Poté citrusy posypejte dvěma lžícemi mletého kokosu.
5) Změklé máslo, cukr a sůl šlehejte elektrickým šlehačem 5 minut do světlé pěny, postupně zapracujte vejce, smetanu, vanilku, pomerančovou šťávu a kůru (tu strouhejte opatrně, aby jste nepřidali i bílé části, které jsou hořké), mouku, kokos, kypřící prášek a mák.
6) Těsto nalijeme na citrusy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
7) Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté opatrně vyklopte a stáhněte papír.
8) Pomerančovou nebo jinou citrusovou šťávu zprudka svaříme s cukrem na hustý sirup. Vychladlý koláč sirupem potřeme.



Ingredience

  • 1 hrnek mletého kokosu (2 lžíce z tohoto množství použijeme na posypaní citrusů)
  • 4 - 5 červených pomerančů nebo jiné oblíbené citrusy (my jsme použilo grep, mandarinky a pomeranče)
  • ½ kostky změklého másla
  • ½ hrnku cukru krupice
  • 1 větší špetka soli
  • 3 ks vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 hrnek bezlepkové mouky (můžeme použít kombinaci mandlové, špaldové nebo kokosové mouky)
  • 1 ČL kypřícího prášku
  • 3 PL celého máku
  • kapka vanilkového extraktu

Informace

  • Počet porcí 1
  • Doba přípravy 15 min
  • Doba vaření 50 min